Wiadomości z Rudy Śląskiej

Stawiamy na jakość, nie na cenę - Piotr Wolniewicz - Restauracja "Adria"

  • Dodano: 2014-12-10 19:00, aktualizacja: 2014-12-11 15:02

Rozmawiamy z Piotrem Wolniewiczem, managerem hotelu i restauracji "Adria" w Rudzie Śląskiej.

Od kiedy istnieje „Hotel&Restauracja Adria” w Rudzie Śląskiej?

Restauracja&Hotel Adria istnieje od 2004 roku. Te 10 lat na rudzkim rynku wiele nas nauczyło. Z dnia na dzień chcemy być dla naszych gości coraz lepsi.

Jesteście jedyną w mieście tego typu firmą łączącą usługi hotelowe, restauracyjne, cateringowe. Czy to się sprawdza w Rudzie Śląskiej?

Jesteśmy jedynym standaryzowanym Hotelem w Rudzie Śląskiej. Tylko przy ciężkiej pracy całego zespołu jesteśmy  w stanie sprostać wymaganiom naszych klientów. Każdy element  jest w późniejszym czasie zauważany i weryfikowany przez gości, co też pozwala na pozytywne opinie i działanie tzw. marketingu szeptanego. „Adria” to także największa firma gastronomiczna z zapleczem hotelowym w Rudzie Śląskiej. Dla tak dużej firmy restauracyjno-hotelowej lokalizacja ma kluczowe znaczenie. W naszym przypadku nie jest ona zbyt korzystna. Każdy nasz gość to wielka walka managerów o to, aby się u nas znalazł.

Kto korzysta z Waszych usług? Do kogo są adresowane?

Z naszych usług korzystają zarówno osoby, które mają potrzebę zorganizowania z naszą pomocą imprezy, ale też Ci, którzy szukają noclegu. Osoby, które do nas trafiają, nie są przypadkowe. Tak jak wspomniałem wcześniej, są to osoby, którym ktoś polecił naszą firmę, lub klienci związani z nami od lat. Oferta nasza dostosowywana jest pod klienta i tworzona jest przy nim, co daje możliwość dostosowania ceny do możliwości już na spotkaniu w naszym lokalu. Tak więc każdy klient z naszego miasta otrzyma to, czego oczekuje.

Niestety muszę tu zaznaczyć, że w naszym lokalu tylko 12% klientów w skali roku to osoby z Rudy Śląskiej. Jest to niewątpliwie naszą bolączką. Ubolewamy też nad tym, że jako jedyny hotel w Rudzie Śląskiej, w dodatku działający w okazałym zabytkowym budynku nie mamy wsparcia znikąd. Pracowałem już w wielu prestiżowych restauracjach, na przykład w Zabrzu, i nie ukrywam, że wspomaganie ze strony urzędu miasta ułatwiało nam w dużej mierze kontakt z mieszkańcami, co też przekładało się na imprezy, spotkania. Chciałbym, żeby coś w tej materii się zmieniło.

Imprezy okolicznościowe są Waszą domeną. Jakiego typu imprezy najczęściej się odbywają? To szkolenia? Wesela? Imprezy firmowe?

Można powiedzieć, że wszystkie z wymienionych, choć imprezy to nie jest dziś łatwa sprawa. Osoby poszukujące miejsca na organizację wydarzenia w dużej mierze szukają lokalu w kolejności: cena, lokalizacja, a na końcu niestety jakość. Ja jako manager gastronomi niestety nie mogę sobie pozwolić na obniżanie kosztów imprezy poprzez obniżanie jakości usług, w tym składników menu. Nie jednokrotnie zdarza się, że impreza nie odbyła się w naszym lokalu ze względu na negocjacje cenowe, które doprowadziłyby mnie do straty dobrego imienia jak i wizerunku firmy. Wolimy uchodzić za firmę profesjonalną niż tanią. Osoby czy firmy, które współpracują z nami od wielu lat wiedzą, że zawsze mogą liczyć na wysoki standard obsługi i jakości składników menu – dlatego do nas powracają.

Skupmy się na weselu. Jak przekona Pan parę, żeby zorganizowała ten ważny dzień w „Adrii”?

Najważniejszym elementem jest samookreślenie się Pary Młodej, czy chce zorganizować wesele w pałacu z pięknym ogrodem i miejscami noclegowymi, czy też w innym miejscu jak np. sala zabaw, ogródki działkowe czy też karczma. Do nas, tak jak mówiłem, nie trafiają przypadkowe osoby. Przeważnie przez polecania osób, które już u nas organizowały imprezy i były, jak większość, bardzo zadowolone.

Wasz hotel gości osoby organizujące imprezę w restauracji czy także klientów z zewnątrz szukający jedynie noclegu?

Bardziej to drugie. Jest to grupa poszukująca standaryzowanego hotelu, w naszym przypadku to trzy gwiazdki.

"Adria" znajduje się w pięknym zabytkowym pałacyku. Proszę o nim opowiedzieć.

Budynek został wybudowany w 1897 roku na polecenie Hrabiego Franciszka II Ksawerego von Ballestrem. Przeznaczony był na Gościniec Hrabiowski z restauracją i pokojami gościnnymi oraz z salę balową na 500 osób. W 1901 roku dokonano jego przebudowy – dobudowując do sali balowej scenę wraz z garderobami dla artystów i kanałem dla orkiestry. Wybudowano także salę bankietową, w której mieściło się kino. W dwudziestoleciu międzywojennym pałac przeszedł w ręce rodziny, która postanowiła uruchomić w sali bankietowej kino – pierwsze w Rudzie, dobudowując kabinę projekcyjną i ekran. Powstało Kino Piast mieszczące 246 kinomanów. Podczas okupacji kino i gościniec przeszły pod zarząd Austriaka, po II wojnie światowej budynek stał się Domem Kultury Kopalni Wawel. Część restauracyjna oddana została Spółdzielni Społem i funkcjonuje jako Restauracja Piast. W dawnej sali kinowej wystawiane były wtedy widowiska teatralne, operetki, nawet zawody bokserskie. W 1955 roku ponownie uruchomiono kino. W 1986 roku funkcjonujący w budynku Dom Kultury wstrzymał wszelką działalność – zlikwidowano również kino. Mający już wtedy blisko 100 lat budynek pilnie potrzebował kapitalnego remontu. Budynek zaczął niszczeć i wydawało się, że nic go nie uratuje. Na szczęście budynek zakupił Edward Krawczyk, który w 2000 roku rozpoczął remont. Od 2004 roku do dziś budynek jest w rękach nowego właściciela, dzięki któremu obiekt cieszy oko i Ruda Śląska ma się czym pochwalić.

Jakie danie uznałby Pan za specjalność "Adrii"?

Wszystkie dania autorskie Szefa Kuchni Grzegorza Streibel są specjalnością! Moja praca wywodzi się z kuchni, więc wiem, ile serca wkłada on w pracę z zespołem. Jak dotychczas goście są bardzo zadowoleni z jakości i smaku naszych potraw.

Hasło przewodnie „Hotel&Restauracja Adria”?

Po prostu robimy to, co do nas należy. Chciałem dodać na koniec, że wbrew pojawiającym się od kilku lat plotkom, które w dużej mierze odstraszają mieszkańców Rudy Śląskiej od organizowania imprez w naszym lokalu: 1. Nie zamierzamy sprzedawać ani zamykać restauracji (przyjmujemy już zamówienia na wesela na 2017 rok), 2. Nie jesteśmy drodzy (na imprezę u nas stać każdego) 3. Jesteśmy dla was! Zapraszamy serdecznie.

Dziękuję i życzę powodzenia.

Dziękujemy.

DANE FIRMY:

Restauracja&Hotel Adria

ul. Wolności 1

41-700 Ruda Śląska

Dodaj komentarz

W związku z nadchodzącą ciszą wyborczą, możliwość komentowania artykułów na naszej stronie zostanie tymczasowo zablokowana.
Dziękujemy za zrozumienie i zachęcamy do powrotu do dyskusji po zakończeniu ciszy wyborczej.

Czytaj również