Wiadomości z Rudy Śląskiej

Utrzymanie czystości i higieny w przemyśle spożywczym

  • Dodano: 2021-10-04 14:45

Na każdym etapie produkcji żywności najwyższym priorytetem jest jej bezpieczeństwo. W celu zapewnienia zdrowia człowieka muszą zostać spełnione określone wymagania związane z bezpieczeństwem i jakością produktów spożywczych. Z tego względu w zakładach sektora spożywczego stosuje się szereg rozwiązań pozwalających podnieść poziom higieny. Kilka wybranych zagadnień opisaliśmy w naszym najnowszym artykule.

Bezpieczeństwo i higiena żywności

Żywność od zawsze była narażona na działanie czynników, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie konsumenta. Mogą to być czynniki biologiczne (w tym mikrobiologiczne), chemiczne i fizyczne. Określenia „bezpieczeństwo żywności” używa się w odniesieniu do zapewnienia, że dany produkt nie spowoduje szkody dla konsumenta gdy będzie przygotowywany/spożywany odpowiednio z jego przeznaczeniem. Zgodnie z tą definicją wszystkie artykuły dostępne na rynku powinny spełniać określone wymagania jakościowe, tzn. być pozbawione drobnoustrojów wywołujących zatrucia i zakażenia pokarmowe. W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego stosuje się rozmaite systemy określające postępowanie podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji.

Reguły GHP/GMP i HACCP w produkcji żywności

Dwoma podstawowymi systemami mającymi zapewnić odpowiednią kontrolę higieny środowiska pracy i procesów technologicznych w zakładach zajmujących się produkcją żywności są Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) oraz Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP). Mówiąc w największym uproszczeniu ujmują one działania zapobiegawcze dla zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, które są wykorzystywane przez procedurę zarządzania HACCP. System ten jest ukierunkowany specyficznie na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów spożywczych. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego są obowiązane do stosowania GHP, GMP i HACCP, które wszystkie razem tworzą zintegrowany system bezpieczeństwa żywności.

Higieniczne środowisko pracy

Zgodnie z wytycznymi HACCP w zakładzie produkcji spożywczej istnieją harmonogramy mycia i czyszczenia wszelkich powierzchni mających styczność z żywnością. Nieocenioną pomocą w tym zakresie są tzw. Centralne Systemy Mycia, umożliwiające mycie ciśnieniowe oraz precyzyjne dozowanie detergentów w postaci piany lub oprysku. Takie systemy są niezwykle wydajne, a przy okazji oszczędne w użyciu wody i energii. Niezawodność centralnych systemów mycia idzie w parze z podejściem ekologicznym, gdzie szczególnego znaczenia nabiera minimalizowanie zużycia mediów i preparatów myjąco-dezynfekujących. Takie rozwiązanie można z powodzeniem zastosować wszędzie tam, gdzie wymagana jest wysoka czystość biologiczna, a więc zarówno w zakładach przemysłu spożywczego, jak i przedsiębiorstwach z branży chemicznej czy farmaceutycznej. Niewątpliwym atutem takich systemów jest możliwość dostosowania sprzętu indywidualnie do wymagań danej placówki. Znanym producentem komponentów do centralnych systemów mycia jest marka CleanAccess, której ofertę można obejrzeć na stronie https://clean-access.com/.

Higiena w sektorze spożywczym – produkty specjalistyczne

Warunkiem pozwalającym wprowadzić wysoki reżym higieniczny w zakładach sektora spożywczego jest stosowanie narzędzi i akcesoriów spełniających najbardziej rygorystyczne normy dotyczące higieny i bezpieczeństwa. Takie podejście jest jedną z metod eliminacji lub ograniczenia zagrożeń podczas przebiegu poszczególnych etapów produkcji. Wymienić należy tu przede wszystkim akcesoria przydatne w kodowaniu kolorami, tablice cieni, produkty o właściwościach antybakteryjnych czy produkty wykrywalne przez detektory metali. Ich używanie umożliwia dostosowanie przedsiębiorstwa do dobrych praktyk higienicznych i zasad HACCP. Szeroki wybór różnego rodzaju narzędzi przydatnych na terenie zakładów produkcyjnych sektora spożywczego można znaleźć na przykład na stronie: https://clean-access.com/ultrahygienic/.
 

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.