Kolejna restauracja znika z gastronomicznej mapy Rudy Śląskiej!

Czas czytania: 4 min.

Zła wiadomość dla miłośników kuchni serwowanej przez „KarmaMa Bistro i Zioło”. Właściciele lokalu, Pani Beata i Pan Dariusz ogłosili, że z początkiem lipca „Karma” przestanie istnieć. Czy już nigdy nie będzie nam dane posmakować dań z ziołowym twistem?

KoniecKarmy

KarmaMa Bistro i Zioło” to lokal bardzo lubiany przez rudzian. Restaurację prowadzą pan Dariusz, szef kuchni, oraz Pani Beata, która interesuje się zielarstwem, stąd właśnie zioło w nazwielokalu. Właściciele „Karmy” w miniony czwartek ogłosili, że wraz z dniem 30 czerwca tego roku „KarmaMa Bistro i Zioło” kończy działalność.

– Długo zwlekaliśmy ale ostateczna decyzja zapadła już nieodwracalnie. Wielu z Was już wie z rozmów bezpośrednich gdy pytaliście o różne nasze usługi, o terminy, rezerwacje itp. Z wielkim bólem serca informujemy, że z dniem 30.06.2023 projekt KarmaMa Bistro i Zioło w tej postaci, w takiej konfiguracji i w tym miejscu kończy swój byt i zamyka się na dobre – czytamy w mediach społecznościowych „Karmy”.

Powodów zakończenia działalności jest kilka – właściciele wskazują, że przez ostatnie 3 lata musieli zmagać się z wieloma przeciwnościami losu, takimi jak pandemia, inflacja czy wojna. Dawali z siebiewszystko, aby klienci wychodzili z lokalu zadowoleni i najedzeni, co niestety ma swoje skutki.

– Nieustannie jednak od 2020 roku towarzyszyły temu warunki niepewności, nieprzewidywalności a stres stał się naszym codziennym towarzyszem, z którym zżyliśmy się jak za pan brat. I gdy przychodzi dzień, że zaczyna brakować tego najważniejszego w życiu zasobu jakim jest zdrowie to nie ma już innej drogi. Choć serce pęka to rozsądek podpowiada tylko jedno rozwiązanie. [..] Póki co przyszedł czas by się zatrzymać i zadbać o utracony ten najcenniejszy życiowy zasób.

Właściciele „Karmy” nie żegnają się jednak całkowicie – wierzą, że to jeszcze nie koniec!

Czy „KarmaMa” powróci?

Czy jest szansa na to, abyśmy raz jeszcze mogli posmakować specjałów szefa kuchni z bistro „KarmaMa”? Lokal czynny jest do 30 czerwca, a co po jego zamknięciu?

– Póki co robimy konieczną sobie przerwę, ale z gastronomią się nie żegnamy na zawsze, bo to całe życie mojego męża. Pewnie wrócimy w innej odsłonie, raczej póki co nie stacjonarnej. Catering, eventy wyjazdowe połączone z dobrą, zdrową kuchnią i dalszym krzewieniem kultury picia wina, czyli to co robiliśmy dotychczas. Takie są plany na przyszłość, ale to pewnie za kilka miesięcy – teraz czas na regenerację zdrowia i zebranie mocy – mówi pani Beata, współwłaścicielka bistro.

Warto zatem obserwować media społecznościowe „Karmy” i czekać na dobre wieści!

Przyjdzie nowe

Właściciele „KarmaMa Bistro i Zioło” ogłosili przy okazji, że prawdopodobnie lokal, w którym obecnie znajduje się bistro, zostanie zajęty przez kolejnego wielkiego miłośnika gastronomii! 

– Czekamy obecnie na zgodę, bo to lokal należący do miasta, by mógł w tym miejscu [w lokalu KarmaMa – przyp. red.] swój koncept gastronomiczny zacząć prowadzić ktoś inny.

Co to będzie? Tego niestety jeszcze nie wiadomo! Właściciele „Karmy” zapewniają, że podzielą się nowinami na swoim fanpejdżu w serwisie Facebook.

Komentarze (32) DODAJ

Mogą wszytko zamknąć, byle dali 800 plus, mamy już MC donalds, kebaby i Jadłodzielnie przy parafii
madka curki
Jak by tam smacznie nie było (choć nie wiem) to było drogo a do tego nazwy dań poprostu odpychały a nie zachęcały. Knajpa była dla wybrańców a nie dla zwykłego kowalskiego.
jo
Nie może być wszystko podporządkowane pod ,, zwykłego Kowalskiego,, I spełniać oczekiwania jedynie prostych Januszków, Grażynek i ich bombelków. Przypominam, że w Rudzie Śląskiej są też ludzie, którzy mają inne profity niż produkcja Denisków i Dżesiczek, niż konsumpcja pizzy i kebaba.
redpill
Widocznie finansowa elyta tego zadupia za często nie odwiedzała lokalu, bo chyba rezygnują z nadmiaru klientów...
karl
pandemia inflacja i wojna czyli wielkie ściemy wladców swiata i zresetowac gospodarkea naiwniacy z rzadu to łykneli i niszczyli naszą gospodarke
wiesiu
Karma wraca :)
kristof
Jak karma wraca, to chyba najsmaczniej nie jest.
sideeffect
Dla mnie lokalizacja była słaba, nigdy tam nie miałem po drodze. Przydała by się jakaś dobra knajpa na poziomie w Rudzie bo tu ino kebaby i słabe pizzerie. Ale też gdzieś w fajnym miejscu jak Wirek czy Ruda 1
zaiz
Fajne miejsce RUDA 1 hahahhaha, co za muł.
elo
Przegrali z hot dogami z delisso
siwetlana
Lokalizacja na z@doopiu to i obroty słabe
hugo
Nie ma w naszym kraju takiej "kultury" chodzenia do restauracji. Biorąc pod uwagę ceny nawet przed pandemią to zazwyczaj było tak, że zarabiasz ok 3000-4000 tys zł. Masz do zdobienia pełno opłat a takie wyjście do restauracji dla czterech osób to już było wtedy że 150 zł, obecnie to koszt ok 300 zł. Niestety jak już ktoś idzie wybiera popularną sieciówkę z żółtymi łukami gdzie za 80 zł taka czwórka spokojnie się naje. Inna sprawa, że wymyśla się nie wiadomo co, a brakuje takiej tradycyjne śląskiej kuchni np żur, karminadle. I co ważne w przystępnej cenie!
padre
Żur , wątróbka, rolady i karminadle to w KARMINADLU. Osiedle w Orzegowie.
to ja
Może nie tak jak we Włoszech czy w Hiszpanii ale w Polsce kultura spędzania czasu w restauracjach i kawiarniach bardzo się poprawia. Ludzie bardziej doceniają czas spędzony w publicznym miejscu tym bardziej kiedy mogą jeszcze dobrze zjeść. Daleko szukać nie trzeba bo w Katowicach wszystkie dobre restauracje mają pełne obłożenie mimo, iż ceny wzrosły
kasia
Nie dla szarego Kowalskiego. Kasia tyle zarabia czy ma bogatego kolegę, kolegów którzy zapraszają?
karminadel
Jaką wojne mieli?
stali
Jak by serwowali placek ziemniaczany z gulaszem a nie jakies zielska to by mieli wiecej klientow
adolf
No tak, najlepiej jakby każda knajpa w tej pipidówie serwowała placki i schabowe ... Ci Państwo chcieli się wyróżnić, pokazać że w Rudzie Śląskiej jest miejsce dla smacznej i ciekawej kuchni, najwyraźniej w tym zacofanym padole jest jeszcze zbyt mało odbiorców z dobrym gustem i smakiem..
kasia
No i udowodnili, że takiego miejsca brak.
babka
Fajnie, że się chcieli wyróżnić ale jak każdy w naszym mieście co chce się wyróżniać a nie trafi w masowe potrzeby kończy plajtą!
karminadel
Sądząc po lokalach, które nie plajtują, masową potrzebą w Rudzie Śląskiej są kebaby
kasia
Trzeba było chodzić tam dzień w dzień, bardzo byś im pomogła swoimi rachunkami do zapłacenia.
beti
Wzięłabym nawet Ciebie żeby podwójnie im pomóc;)
kasia
Mała świństwa nie jadam.
beti
Gdybyś chociaż raz odwiedził ten lokal to byś wiedział, że placek ( i to nie jeden) też można tam było zjeść. W lokalu można było zjeść smacznie i dużo i zapewniam Cię że nie tylko zielsko.
beata
Po co jadać w restauracjach jeśli w biedronce można kupić dobry pasztet podlaski i bagietkę, a resztę pieniędzy przeznaczyć na alkohol.
rudolf
Jo wola preswoszt i żymła
rajnhold
Zapomniałeś o samotnych matkach napisać chory jesteś Rudolf? Może do lekarza trzeba . .
malkontent
Mądrego to i przyjemnie posłuchać...
krnąbrny knur
Dokładnie tak. W takim mieście jak Ruda Śląska porządna restauracja nie ma szans. Liczy się piwo, frytki, hamburger... najlepiej za 3 złote...Szkoda,bo Karma to był naprawdę fajny lokal.
elian
Pasztet to cię urodził kmiocie.
stefa
Rudolf po co jeść pasztet jak te pieniądze można wydać również na alkohol.
ziga z wirku

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe