Już od roku w Kochłowicach działa JadłoDzielnia - projekt stowarzyszenia "Lepsze Kochłowice. Lepsza Ruda Śląska".
Akcja została zorganizowana na początku ubiegłego roku dzięki szczodrości mieszkańców miasta. Stowarzyszenie utworzyło zbiórkę pieniędzy, z których zakupiono rzeczy potrzebne do budowy JadłoDzielni. Lodówka stanęła na gruncie, który użyczyło miasto, a prąd do niej zafundowała osoba ze stowarzyszenia, która mieszka tuż obok.
Jak nazwa sama wskazuje, punkt ten umożliwia dzielenie się jedzeniem.
- Idea jest bardzo prosta. Kupiłeś za dużo? Wyjeżdżasz i nie zdążysz wszystkiego zjeść? Oddaj jedzenie do JadłoDzielni, a ktoś na pewno z niego skorzysta. W ten sposób ratuje się jedzenie przed zmarnowaniem - mówi Karolina Szebiela, członek zarządu Stowarzyszenia "Lepsze Kochłowice. Lepsza Ruda Śląska".
Rudzka JadłoDzielnia to pomysł zaczerpnięty od polskiego ruchu FoodSharing, który zapoczątkował pierwsze tego typu miejsca w Polsce. Na terenie naszego kraju jadłodzielni jest całkiem sporo. Najbliższy punkt można zlokalizować za pomocą mapy Google.
- Ten rok był wyjątkowy. Udało nam się wejść we współpracę m.in. z miejscowym przedszkolem Żaczek, które również zbiera i przekazuje produkty do JadłoDzielni. Zdarzało się i tak ze w JadłoDzielni można było znaleźć wiele smakołyków, które nie zostały zjedzone podczas wesela czy innych dużych imprez okolicznościowych. Dzięki profilowi na Facebooku staramy się, na bieżąco informować obserwujących nas mieszkańców, co można znaleźć w danym dniu w JadłoDzielni. Działa to bardzo sprawnie - mówi Rafał Wypior, prezes stowarzyszenia.
Do JadłoDzielni można włożyć pieczywo i inne wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, konserwy, jogurty, serki czy sery w zamkniętych opakowaniach. W rudzkiej JadłoDzielni jako pierwszej w Polsce można też zostawiać rzeczy takie jak kubki i talerze. Nie wolno za to wkładać mięsa, ryb, jajek, alkoholu i środków odurzających, produktów przeterminowanych, nadjedzonych oraz w otwartych opakowaniach.
- Mieszkańcy mogą zostawiać warzywa, owoce i produkty oryginalnie zapakowane. Chętne restauracje mogą za to pozostawiać dania opisane, czyli muszą tam być zamieszczone składniki i wartości odżywcze, podana musi być temperatura przechowywania i data przydatności do spożycia. Takie jadlodzielnie działają już w wielu miastach naszego kraju i funkcjonują na tych samych zasadach - mówił Rafał Wypior.
Stowarzyszenie "Lepsze Kochłowice. Lepsza Ruda Śląska" od początku swego istnienia promuje idee dzielenia się oraz niemarnowania. Dzięki temu udało im się podjąć takie inicjatywy jak #Ciepłodzielnia, gdzie mieszkańcy mogą podzielić się ubraniami oraz #Książkodzielnia, gdzie mogą zostawić książki.
Stowarzyszenie zostało powołane 15 kwietnia 2016 roku, zaś oficjalnie zarejestrowano je 29 lipca. Należą do niego osoby chcące zmieniać otoczenie, działać i tworzyć coś dla innych. Obecnie należy do niego 12 osób. Stowarzyszenie prężnie działa na terenie Kochłowic. Planuje także rozwój w innych dzielnicach miasta, zachęcając mieszkańców do włączenia się w działanie i rzeczywistego zmieniania Rudy Śląskiej.