Wiadomości z Rudy Śląskiej

Wyposażenie gastronomii - Jak wyposażyć lokal gastronomiczny?

  • Dodano: 2021-11-26 12:30

Wyposażenie lokali gastronomicznych wymaga sporej inwestycji. Kuchnia restauracyjna gastronomiczna wymaga bowiem urządzeń znacznie bardziej wytrzymałych. Wszystkie sprzęty gastronomiczne muszą szybko i sprawnie poradzić sobie podczas ciągłego użytkowania podczas przygotowania posiłków dla gości. O czym warto pamiętać, wyposażając kuchnię gastronomiczną w restauracji? Poczytaj również o profesjonalnych piecach (tutaj)

  1. Wyposażenie gastronomii - jakie wybrać?
  2. Wyposażenie gastronomii | Meble gastronomiczne do restauracji - jakie powinny być?
  3. Jak dobrać wyposażenie gastronomiczne do restauracji?

Wyposażenie gastronomii - jakie wybrać?

Podstawą każdej restauracji są nowoczesne i wydajne urządzenia gastronomiczne. Można je nabyć między innymi na stronie gastroprodukt.pl. W każdym lokalu gastronomicznym muszą być piekarniki, zmywarki, piece konwekcyjno-parowe, urządzenia chłodnicze (lodówki, zamrażarki), które pozwalają zachować świeżość produktów spożywczych. Jednak nie mogą to być zwykłe sprzęty, jakie znajdują się w każdym domu. Modele gastronomiczne wyróżniają się najczęściej znacznie większą mocą. Dzięki temu można ich używać praktycznie 24 godziny na dobę bez obawy, że szybko odmówią posłuszeństwa. Najczęściej taki tym maszyn sprzedawany jest na specjalnych dedykowanych portalach prowadzonych przez firmy specjalizujące się w produkcji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. Urządzenia te mają bardzo dużo funkcji, które usprawniają pracę restauracji. Spełniają także wszystkie wymogi sanepidu, a nie można zapominać, że przestrzeganie zasad higieny w restauracjach jest kluczowe dla jej poprawnego funkcjonowania. Warto także zwrócić uwagę na materiał, z jakiego są wykonane sprzęty - muszą być odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Wyposażenie gastronomii | Meble gastronomiczne do restauracji - jakie powinny być?

Podobnie jest z meblami gastronomicznymi. Tutaj najbardziej liczy się funkcjonalność, a nie wygląd. Nie oznacza to oczywiście, że produkty mogą być nieestetyczne. Meble gastronomiczne pozwalają na schowanie wszystkich nieużywanych w danym momencie produktów tak, by utrzymać porządek w kuchni. Najcześciej meble wykonane są ze stali nierdzewnej, która jest odporna, elegancka i łatwo w utrzymaniu czystości. Takie meble wytrzymają naprawdę wiele lat nawet przy wysokim stopniu eksploatacji. 

Jak dobrać wyposażenie gastronomiczne do restauracji?

Wyposażenie gastronomiczne do restauracji należy wybierać w zależności od serwowanego menu. (Czytaj więcej )Inne wyposażenie będzie potrzebne do pizzerii, a inne do lokalu specjalizującego się w np. w kuchni gruzińskiej. Dlatego na początku istotne jest przeanalizowanie, jakie urządzenia są potrzebne do przygotowania konkretnych potraw oraz deserów. W ten sposób można kupić urządzenia, które ułatwią pracę i naprawdę będą wykorzystywane. 

Justyna RomańczykJustyna Romańczyk
Źródło: Artykuł sponsorowany (mat. dostarczony przez zleceniodawcę)

Dodaj komentarz

W związku z nadchodzącą ciszą wyborczą, możliwość komentowania artykułów na naszej stronie zostanie tymczasowo zablokowana.
Dziękujemy za zrozumienie i zachęcamy do powrotu do dyskusji po zakończeniu ciszy wyborczej.