Proste składniki i wybory, które mogą wspierać organizm
Troska o kondycję organizmu zaczyna się od właściwej diety. To, co pojawia się na Twoim talerzu ma istotny wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie, a tym samym Twoje samopoczucie i energię do działania. Warto więc zadbać o różnorodność posiłków, a także wprowadzenie do jadłospisu naturalnych produktów. O jakich mowa? Sprawdź!
Tran – naturalne wsparcie organizmu
Tran to jeden z produktów, który większość doskonale zna z czasów dzieciństwa. Wówczas niemal każda babcia podawała go nam prosto z łyżeczki, szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań.
Tran to nic innego jak olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Nie można go więc mylić z olejem z rekina, co jest częstym błędem. Mimo że oba to produkty rybie, różnią się składem – głównie zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto tran jest źródłem witaminy D i A. Dzięki temu może wspierać m.in. układ nerwowy, odpornościowy, a także działać przeciwzapalnie.
Przy wyborze tranu warto kierować się jego jakością i metodą produkcji. Zwróć uwagę na to, czy nie zawiera zanieczyszczeń w postaci metali ciężkich, takich jak m.in. rtęć czy ołów, a także dioksyn i pestycydów. Postaw więc na olej z wątroby dorsza, który został poddany delikatnemu oczyszczaniu. Powinien również wyróżniać się mniejszą zawartością alergenów, w tym białka ryb, a także spełniać normy i standardy bezpieczeństwa.
Koniecznie sprawdź również wskaźnik TOTOX – im niższy, tym lepszy. Jest on wyznacznikiem jakości tranu i wskazuje na to, że jest świeży, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie utleniają się. Nie bez znaczenia jest również jego smak – delikatny nawet dla maluchów.
Oliwa wysokopolifenolowa
Wśród naturalnych suplementów (https://olini.pl/kategoria/suplementy-diety) warto szukać również wysokiej klasy olejów roślinnych. Jednym z nich jest oliwa wysokopolifenolowa extra virgin. Powstaje ona w wyniku tłoczenia na zimno całych oliwek, a nie wyłącznie wytłoczyn. Dzięki temu możesz mieć pewność, że jest nieprzetworzona i nierafinowana, a więc stanowi bogactwo cennych składników odżywczych. Do tego świetnie smakuje i kusi zapachem, a także wyróżnia się niską kwasowością, najczęściej na poziomie 0,25 proc.
Oliwa wysokopolifenolowa, jak sama nazwa wskazuje, obfituje w polifenole, w tym lignany oraz oleuropeinę. To związki, które mogą przyczyniać się doochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym, do którego dochodzi w momencie zaburzenia równowagi między ilością wolnych rodników a antyoksydantami w organizmie.
W składzie dobrej jakości oliwy z oliwek znajdziesz również nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): omega-3, -6 i-9. Może więc stanowić dobrą alternatywę dla produktów zwierzęcych, takich jak np. masło czy też smalec. Ponadto jest źródłem witaminy E, która pełni rolę przeciwutleniacza i może spowalniać procesy starzenia się.
Naturalne kiszonki
Kiszonki, znane równieżjako zakwasy, to produkty powstające w wyniku fermentacji. Umieszcza się je w szczelnych słojach, zalewa solanką z dodatkiem aromatycznych przypraw i pozostawia na kilka, a czasem nawet kilkanaście dni. Tak przygotowane kiszone warzywa można następnie przechowywać w lodówce przez kolejne miesiące – zachowują świeżość i walory zdrowotne.
Fermentacja była niegdyś jednym z podstawowych sposobów na przedłużenie trwałości jedzenia. Nie może ona odbywać się bez udziału mikroorganizmów, w tym między innymi bakterii kwasu mlekowego. Fermentacja nie tylko konserwuje żywność, ale też wzbogaca ją o cenne składniki odżywcze, dzięki czemu kiszonki stanowią prawdziwą bombą zdrowia. Znajdziesz w nich m.in. witaminy A, C i E, a także probiotyki.
Zioła na odporność
Zioła wzmacniające odporność działają na organizm na różne sposoby. Najczęściej wspierają profilaktykę lub pomagają w bezpośrednim zwalczaniu drobnoustrojów. Dzięki temu mogą chronić przed infekcjami, łagodzić ich przebieg i przyspieszać proces zdrowienia. Ponadto pobudzają układ immunologiczny do intensywniejszej produkcji przeciwciał.
Wiele roślin, zwłaszcza o jadalnych owocach, stanowi cenne źródło witaminy C. Wspiera ona produkcję białek odpowiedzialnych za mobilizację organizmu do walki z drobnoustrojami, a także zwiększa aktywność limfocytów T i B, które odgrywają istotną rolę w odporności.
Zwróć uwagę m.in. na tulsi, czyli świętą bazylię. Od wieków uznawana jest ona za wszechstronny środek wspierający zdrowie. Wzmacnia zarówno odporność fizyczną, jak i psychiczną, a także pomaga zapobiegać infekcjom. Tulsi poprawia tolerancję na stres, który jest jedną z głównych przyczyn obniżonej odporności. Wspomaga również higienę jamy ustnej, ponieważ hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy.
Sięgnij również po potencjał, jaki drzemie w świeżym imbirze, który może wspierać odporność. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać go do potraw lub przygotowywać z niego gorące napary. Podobnie jak czosnek, od dawna jest stosowany przy przeziębieniach, grypie i innych infekcjach. Imbir wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego warto go spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.




















Dodaj komentarz