Główny Inspektorat Sanitarny wykrył kilku dostępnych na rynku produktach groźną bakterię. To listeria monocytogenes, która powoduje większą śmiertelność niż salmonella. Jej obecność zaobserwowano w kiełbasie surowej Metce Bawarskiej oraz Polskiej w Folii.
Jak informuje GIS, obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną.
Bakteria znajduje się w dwóch produktach:
Kiełbasa surowa Metka Bawarska
- Numer partii – 20190516
- Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
- Termin przydatności do spożycia – 30.05.2019
Polska w Folii
- Numer partii – 20190515
- Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
- Termin przydatności do spożycia – 04.06.2019
Wymienionych powyżej produktów nie należy jeść. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma już w magazynie zakładowym oraz, że produkty te sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne głównie na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.