GIS ostrzega: W kiełbasie wykryto groźną bakterię. Nie należy jej jeść!
Główny Inspektorat Sanitarny wykrył kilku dostępnych na rynku produktach groźną bakterię. To listeria monocytogenes, która powoduje większą śmiertelność niż salmonella. Jej obecność zaobserwowano w kiełbasie surowej Metce Bawarskiej oraz Polskiej w Folii.
Jak informuje GIS, obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną.
Bakteria znajduje się w dwóch produktach:
Kiełbasa surowa Metka Bawarska
- Numer partii – 20190516
- Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
- Termin przydatności do spożycia – 30.05.2019
Polska w Folii
- Numer partii – 20190515
- Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
- Termin przydatności do spożycia – 04.06.2019
Wymienionych powyżej produktów nie należy jeść. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma już w magazynie zakładowym oraz, że produkty te sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne głównie na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.




















Komentarze (4) DODAJ